Nakon potresa u ožujku organizirani su brojni ''webinari'', savjetovanja, predavanja, seminari i slično s ciljem što bolje reakcije/oporavka nakon potresa. S vremenom se već skupila velika količina korisnih materijala koje smo pokušali sistematizirati na ovim stranicama za korist svima u procesu obnove. Postoje brojni korisni materijali vezani za potrese (priručnici, knjige, članci i slično) koji će se pokušati prilagoditi potrebama obnove u Zagrebu i sistematizirati da budu dostupni inženjerima koji će sudjelovati u procesu obnove. Može se istaknuti ciklus predavanja, organiziran u sklopu Savjetovanja OBNOVA GRADA ZAGREBA NAKON POTRESA koji je početno planiran kao plenumska diskusija stručnjaka gdje bi se raspravile sve bitne teme vezane za obnovu. Nakon što smo zbog epidemioloških razloga bili primorani odgoditi diskusiju ideja je preobličena u niz predavanja/''webinara'' gdje bi se sistematizirala znanja i iskustva potrebna za proces obnove, a organizirala bi se svakog 22. u mjesecu.

 

22.03.2021. 1st Croatian Conference on Earthquake Engineering (1CroCEE).

22.02.2021. Savjetovanje 7: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Zagrebu od Osijeka

22.01.2021. Savjetovanje 6: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Zagrebu od Rijeke

17.12.2020. Savjetovanje 5: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Znanjem za Zagreb (geofizika, arhitektura i građevina)

23.11.2020. Savjetovanje 4: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Zagrebu od Splita 

22.10.2020. Savjetovanje 3: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Znanjem za Zagreb 

22.09.2020. Savjetovanje 2: OBNOVA ZAGREBA NAKON POTRESA - Znanjem za Zagreb 

22.07.2020. Savjetovanje 1: OBNOVA GRADA ZAGREBA NAKON POTRESA - Zakonodavni i tehnički okvir

14.07.2020. Obnova nakon potresa/ suvremeni pristup seizmičke analize otpornosti postojećih zgrada

01.07.2020. Stručna online konferencija - POTRES I ODRŽIVA GRADNJA - tehnički aspekti

22.03.2020. Različiti webinari/paneli/...

 

Ključno je zadržati kontinuitet podizanja razine znanja (ključno za kvalitetnu obnovu Zagreba) i kontinuirani rad na podizanju razine svijesti o riziku od potresa (ključno za budućnost). Stoga se kontinuirano dogovaraju različita predavanja sa ciljem da se obrade sve bitne teme, a već su u pripremi predavanja o metodama sanacija i rekonstrukcija, lokalnim proračunima pojedinog tipa zahvata, o oštetljivosti AB konstrukcija i štetama na zgradama i/ili AB mostovima uz osvrt na robusnost, primjeni ostalih (novih) materijala u rekonstrukcijama zgrada, o različitim iskustvima iz prakse, a posebice iskustvima iz Italije i slično. Također, intenzivno se razgovara sa kolegama na svim građevinskim fakultetima u Hrvatskoj, ali i šire (Makedonija, Srbija, Slovenija i slično) da se napravi pregled istraživanja koja bi mogla pomoći u obnovi Zagreba. Ključno je ne zaboraviti iskustva koja imamo, a posebice recentna iz potresa u Stonu te poplava u Gunji. Predavanjima nedostaje dodatni doprinos kolega arhitekata, ali ostalih struka, što će se pokušati također obraditi. Svi koji misle da mogu doprinijeti znanjem i iskustvom obnovi Zagreba su pozvani. 

Konačni presjek će biti na prvoj Hrvatskoj konferenciji za potresno inženjerstvo (1st Croatian Conference on Earhquake Engineering) koja će se održati 22.3. na godišnjicu potresa u Zagrebu sa motom: Join us to shake (help) Zagreb with knowledge and to reconstruct the past for resilient future (new tradition).

 

Dodatno, u nastavku je ideja da se formira ''online'' platforma gdje bi svi stručnjaci s zajedničkim nazivnikom ''potres'' mogli komunicirati i rješavati aktualne probleme. Platforma bi trebala povezati stručnjake s terena (od pregleda do projekata, nadzora, izvođača i slično), znanstvenike svih struka na Sveučilištima u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), brojne stručnjake iz inozemstva koji su ponudili pomoć u procesu obnove Zagreba te odgovorne unutar gradskih i državnih institucija. Takva platforma bi osigurala kvalitetu, brzinu, transparentnost i sve ostalo nužno za kvalitetan proces obnove Zagreba, ali i bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj.